Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) AI for Good Global Summit 2018

15-17 Mayıs 2018

Yer: Cenevre- İsviçre

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından Birleşmiş Milletlerin ve Dünya Sağlık Örgütünün katılımı ile tüm dünyada Yapay Zeka uygulamalarının iyi amaçla kullanılmasına yönelik olarak ortak aklın geliştirilmesi için Dünya Bilgi Toplumu günü kapsamında bir zirve düzenlemiştir.

Zirveye ülkemizden katılan tek üniversite olma özelliği ile Türk Hava Kurumu üniversitesi Havacılık ve Uzay alanındaki konularda katılımcıların dikkatini çekmiş, uluslararası alanda ortak projeler geliştirmek üzere konusunda uzman kişiler ile temaslar sağlanmıştır.

Toplantıların son gününde, zirvenin sonucunda elde edinilen kazanımlar, bundan sonra yapılacak Birleşmiş Milletler toplantılarında ve projelerinde üniversitemizin havacılık ve uzay alanında katkı sağlayabileceği hususlar, daimi temsilciliğimizde yetkili Bayan Beliz CELASIN RENDE’ye aktarılmıştır. Bu konuda üniversitemiz ilgili bölümlerinden hangi alanlarda destek olacaklarının iletilmesi, işbirliklerine yönelik kurumların belirlenmesi ve proje fikirleri konusunda Temmuz ayı itibari ile bir rapor hazırlanması talep edilecek ve bu rapor daimi temsilciliğimiz aracılığı ile ilgi alanlarına göre UN, ITU ve WHO organizasyonları ile paylaşılarak üniversitemizin bundan sonraki çalışmalara doğrudan dahil olması sağlanacaktır.

Dünyadaki ilk Yapay Zeka vatandaşı olarak Sudi Arabistan’ın himayesinde olan Sophia ile tanışma fırsatımız oldu. Bu sırada Sudi Arabistan’dan toplantıya ana sponsorlardan birisi olarak katılan ekip ile görüşme yaptık. Bu görüşme sırasında, havalimanı otomasyonu konusunda ülkelerinde büyük bir projeyi tamamladıklarını iletmeleri üzerine, IGA’da yaptığımız üçüncü havalimanı yolcu otomasyon projesi sunumu sırasında gelen geri bildirimlerden birisi olan, sensörlere dayalı çözümlerin pahalı olması sorununu nasıl çözdüklerini sorduk. Bunun için işbirliği yapabileceğimizi ve daha ucuz teknoloji üretimi için birlikte çalışabileceklerini bildirdiler.